top of page

LİDERLİK...

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2020


LİDERLİK


Neredeyse her profesyonel platformda mutlaka temas edilen yada kurcalanan bir kavram.Bu kadar çok kurcalanması nedeni ile de ayarlarında bazı sapmaların olması, bilgi ve yorum kirliliğinin oluşması da doğal karşılanması gereken bir durum.


Her ne olursa olsun , bir kurumun ve kurumsal yapı içindeki bireylerin başarı ve geleceğini ilk elden etkileyen yetkiliklerden , belki de en önemlilerinden.


Liderlik için bu çerçevede '' ekiplerin başarısını sağlamak için, faaliyetlerin planlanması , örgütlenmesi , yönetilmesi , koordinasyon ve kontrolün sağlanması aşamalarını yöneten esas sorumluluk sahibi kişidir'' şeklinde bir tanım yapmak yerinde olur. Bir anlamda kurumsal organizma içindeki bireysel ve fonksiyonel farklılıkları artı bir değer olarak yönetebilen kişidir.

Bir liderin faaliyetler süresince sergilemiş olduğu tavır ve yönetsel uygulamalar, çalışanların faaliyetlerinin kurumsal amaca uygunluk seviyesini belirlemede önemli bir yere sahiptir.


Yönetsel başarı, kurumsal uygulamaların belirlenmesi sürecinde personelle ne kadar temas halinde olduğu yani personeli yönetim faaliyetlerine ne derece dahil ettiği ile doğru orantılıdır.Bu şekilde personel ve yönetim birimleri arası görüş farklılıkları , iletişim tıkanıklıkları belirlenebilir ve uygulanacak ortak akıl ve stratejinin temelleri atılabilir.


Bu süreç formül tabanlı uygulanabilirliği olan bir süreç değildir. Yani matematiğin evrensel kuralları burada işlemiyor. Formülün sonuç verebilmesi için denkleme eklenmesi gereken bilinmeyenler mevcut; liderlik özellikleri...


Örgütsel bağlılık ve başarı için liderlerin takipçileri tarafından olumlu algılanması ve güven sağlayan kişilik özelliklerini taşıması beklenir ;Doğru sözlülük, ekibi motive edebilme, ekibin yetkinliklerini ve yeterliliklerini geliştirme, adil ve şeffaf yönetim gibi özellikler çalışanların bir liderlerden beklentilerinin esasını oluşturur.


Bir lider başarılı bir yapı ve çalışan kadrosu oluşturmak için, her türlü kaygı ve korkudan kendisini arındırmış olmalıdır. Korkusuzluk; hiç bir şeyden korkmamak değildir, korkuya neden olan belirsizlik ve olumsuzlukları yönetebilme ve üstesinden gelecek bir şekilde , yapılabileceklerin en iyisini yapmak için gereken bilinç ve inanca sahip olmaktır.


Önce vizyonunuzu belirleyin.Bu kurumsal vizyonu destekleyecek kurumsal kültürü yaratıp, takımınızı da bu vizyonu destekleyecek faaliyetlere yönelmesi için motive edin.


Daha fazla risk alın daha az kaygı duyun, daha hızlı karar alın, harekete geçecekseniz daha çevik tepkiler verin.


Çalışanlarınızı yetkilendirin ; Yetkilendirilen bireyler kendilerine güven duyulduğunu hisseder , kendilerine güven duyulduğunu hissettiklerinde özgürleşir, sorumluluk alır ve işlerine sahip çıkarlar.


Yeniliği ve yeni fikirleri teşvik edin. Güven duyulduğunu hisseden ekipler, yeni fikirler üretme,yaratıcı çözümler bulma ve başarı odaklı risk almada istekli olur. Kendilerine duyulan güveni boşa çıkarmamak adına potansiyellerinin sınırlarını zorlarlar ve bu da bireylerin gelişimini sağlayarak katma değer yaratır. Güven , çalışanlar tarafında potansiyelleri için çarpan etkisi yaratır.


Kendinizi lider olarak tanımlayın yada tanımlamayın bu kısmı önemsiz, önemli olan liderlerin özel kişiler olduğu kanısına kanısına asla kapılmamanızdır. Hiç bir lider bir çalışanında daha özel değildir. Başarı bir takım hareketi gerektir. Gövdenin hareketi ancak tüm gövdeyi oluşturan parçaların koordinasyonu ile mümkündür.


Ve en önemlisi ; liderliği bir hizmet olarak görün, takım bireylerinin her biri ile temas içerisinde kalın, egonuza değil , başarıyı sağlayan bu yapının parçalarına hizmet edin.

85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page